Dia de Todos los Santos czyli Dzień Wszystkich Świętych w Hiszpanii.
Día de Todos los Santos czyli Dzień Wszystkich Świętych w Hiszpanii.
Każdego roku, 1 listopada, w Hiszpanii tak jak i w Polsce obchodzone jest święto upamiętniające wszystkich bliskich, przyjaciół i krewnych, którzy odeszli. To święto jest znane jako Día de Todos los Santos czyli Dzień Wszystkich Świętych.
W całym kraju wiele osób, zwłaszcza tych starszych, przychodzi na cmentarze z bukietami kwiatów, aby odwiedzić groby bliskich i w ten sposób zachować o nich pamięć.
Najbardziej tradycyjną rzeczą w tym dniu jest kupowanie kwiatów i zabieranie ich na groby, aby je udekorować. We wszystkich kościołach odprawiane są specjalne msze ku pamięci ludzi, których już z nami nie ma, a cmentarze wypełnione są kwiatami i kolorami. Ze względu na to święto w Hiszpanii jest to dzień w roku, w którym sprzedaje się najwięcej kwiatów.
Podczas tego dnia bardzo popularnym zajęciem w północnej Hiszpanii jest świętowanie również tak zwanej Castañady. La castañada to święto kasztanów. Katalończycy zajadają się pieczonymi kasztanami, które można kupić na stoiskach rozstawionych na ulicach. Oprócz kasztanów można też zajadać się w tym dniu małymi ciasteczkami z masy migdałowej, które posypywane są orzechami.
Castañada jest ściśle związana z Dniem Wszystkich Świętych.
Okazuje się, że wiele lat temu kasztan był starożytnym posiłkiem pogrzebowym spożywanym w rodzinie. Wierzono, że każdy zjedzony kasztan tej nocy uwalnia jedną duszę z czyśćca.
Inne typowe przekąski, które tradycyjnie spożywa się podczas nocy Wszystkich Świętych w Hiszpanii to:
Buñuelos de viento (tłum. dosłowne: wietrzne pączki)
To rodzaj smażonego ciasta wypełnionego śmietaną, czekoladą itp. Jest to słodycz sprzed XVII wieku, ponieważ już kucharz króla Filipa II nawiązał do tego deseru. Legenda głosi, że zjedzenie jednego z tych pączków uratuje duszę z czyśćca i dlatego stały się tradycją Dnia Wszystkich Świętych.
Huesos de santo (tłum. dosłowne: kości świętego)
Te słodycze są wykonane z ciasta marcepanowego w kształcie rurki o grubości jednego palca. Tak naprawdę nie mają kościstego kształtu, więc nie martw się o ich nazwę. Nazywa się je tak, ponieważ po ugotowaniu i polaniu syropem przybierają beżowy kolor bardzo podobny do koloru kości.
Kości świętego zawsze były nadziewane kremem ze słodkich żółtek, choć obecnie można je znaleźć ze wszystkimi rodzajami słodyczy: czekoladą, dżemem, kokosem, bananem…
Panellets (tłum. dosłowne z katalońskiego: małe chlebki)
To ciasteczka marcepanowe typowe dla regionu Katalonii. Są zrobione z migdałów, ziemniaków, cukru i orzeszków piniowych. Wszystkie cukiernie w tej okolicy sprzedają je zwłaszcza w dni poprzedzające Dzień Wszystkich Świętych i zwykle ludziom przy jedzeniu ich „towarzyszy” butelka wina moscatel.
Chcecie dowiadywać się więcej o elementach kultury hiszpańskiej oraz poznawać język? Koniecznie dołączcie do grona naszych Kursantów.